### METROPOLITAN WASHINGTON D.C. SYNOD EVANGELICAL LUTHERAN CHURCH IN AMERICA SYNOD ASSEMBLY 2019



Draft Agenda L June 14-15, 2019 College Park Marriott

<u>FRIDAY, JUNE 14, 2019</u>		
8:30 a.m. – 10:00 a.m.	Registration – Katharyn Wheeler, Interns Area: Entrance, Office and Counting in 1103	
(8:30 a.m. Registration Opens)	Area: Entrance, office and counting in 1105	
8:30 a.m. – 8:30 a.m.	Child Care Room: 1101/1102	
8:30 a.m. – 10:00 a.m.	Synod Council Room: 1105	
9:00 a.m. – 9:45 a.m.	Orientation for New Voting Members Mr. Richard Ahlberg and the Rev. Margrethe Kleibe Room: General Vessey Ballroom	r
9:00 a.m. – 9:45 a.m.	Worship Assistant Training Room: Chesapeake Ballroom	
Morning Prayer	10:00 a.m. – 10:30 a.m.	Chesapeake Ballroom
Plenary Session 1	10:30 a.m 12:00 p.m.	Chesapeake Ballroom
10:30 a.m. – 10:40 a.m.	Opening of Assembly (10 min.) Report of the Registrar – Mr. Kevin Anderson Seating of Voting Members Approval of Absences Adoption of Agenda Adoption of 2018 Synod Assembly Minutes Adoption of Rules of Procedure	
10:40 a.m. – 10:55 a.m.	Recognition of Ecumenical Guests (15 minutes)	

## 10:55 a.m. – 11:35 a.m. ELCA Representative - Deacon Sue Rothmeyer, Assistant to the Secretary and Executive for Office of the Secretary (40 min.)

(11:15 a.m. Registration Closed for Pre-Bishop Ballot Count)

11:35 a.m. – 11:45 a.m.	Report of the Synod Transition Team – Mr. Nels Hendrickson (10 min.)
11:45 a.m. – 11:50 a.m.	Process of Electing a Bishop presented by Deacon Sue Rothmeyer (5 min.)
11:50 a.m. – 11:51 a.m.	Report of the Registrar – Mr. Kevin Anderson
11:51 a.m. – 12:05 p.m.	Prayer & First Ballot for Bishop-nominating ballot - Mr. Tommie Robinson (14 min.)
12:05 p.m. – 12:15 p.m.	Report of the Nominating Committee – The Rev. Travis Kern (10 min.)
12:15 p.m. – 12:20 p.m.	Introduction to Voting Devices – Jean Knight, Quizdom (5 min.)
12:20 p.m 12:25 p.m.	First Ballot for Synod Elections – The Rev. Mitch Watney (5 min.)
12:25 p.m. – 12:30 p.m.	First Reading of the Mission Spending Plan – Ms. Julie Hamre (5 min.)
(12:30 p.m. Registration Reopens)	

Midday Prayer	12:30 p.m. – 1:00 pm	Chesapeake Ballroom
1:00 p.m. – 1:15 p.m.	Report of the First Ballot for Bishop – Mr. Tommie Robinso	on (15 min.)
<u>1:15 pm – 3:00 pm</u>	Lunch & Workshops	
1:15 p.m. – 1:20 p.m.	Lunch & workshop instructions/Prayer – Assembly Chaplai	in (5 min.)
1:20 p.m. – 2:00 p.m.	Pick up lunch and find assigned workshops (40 min.)	
2:00 p.m. – 3:00 p.m.	Workshops (60 min.)	
	<ul> <li>Advocacy: A Vital Ministry for (Young Adult) Leadership ar Room: General Vessey Ballroom</li> <li>Entrance Rite Discernment Room: 0101</li> <li>Incorporating Yoga into your Sunday School Program Room: Art Gallery</li> <li>"Let Me Tell You What It's Really Like": A Conversation ab Room: 0102</li> <li>LIRS: 80 years of Welcomeand More! Room: 1105</li> <li>Lament and Hope: Racial Equity in Society Room: 0105</li> <li>Mission Spending Plan Room: Chasen Family Room</li> <li>Q&amp;A with ELCA Representative Room: Chesapeake Ballroom</li> </ul>	
Plenary Session 2	3:00 p.m 4:15 p.m.	Chesapeake Ballroom
3:00 p.m. – 3:05 p.m.	We lift our voices in song and prayer – Synod Worship Teamin.)	am & Assembly Chaplain (5
3:05 p.m. – 3:25 p.m.	Report of the Bishop – The Rev. Richard H. Graham, Bisho	op (20 min.)

3:25 p.m. – 3:30 p.m.	The Second Ballot for Synod Elections – The Rev. Mitch Watney (5 min.)
3:30 p.m. – 3:40 p.m.	Report of the Interim DEM – The Rev. Gary Rhinesmith (10 min.)
3:40 p.m. – 3:50 p.m.	Report of the Synod Treasurer – Ms. Julie Hamre (10 min.)
3:50 p.m. – 4:10 p.m.	First Report of Reference and Counsel – The Rev. Mark Edwards (20 min.)
4:10 p.m. – 4:15 p.m.	Proposed Constitutional Amendment – Mr. Kevin Anderson (5 min.)

### 4:15 p.m. – 5:00 p.m. Break and Hotel Check-in (45 min.)

# 4:30 P.M. DEADLINE WITHDRAWAL FROM ELECTION FOR BISHOP AND ALL BISHOP CANDIDATE FORMS DUE

(4:45 p.m. Registration Closed for Pre-Bishop Ballot Count)

Plenary Session 3	5:00 p.m. – 6:00 p.m.	Chesapeake Ballroom
5:00 p.m. – 5:05 p.m.	We lift our voices in song and prayer – Synod Worship Team min)	a & Assembly Chaplain (5
5:05 p.m. – 5:10 p.m.	Report of the Vice President/Synod Council – Ms. Evelyn Cre	nshaw (5 min.)
5:10 p.m. – 5:15 p.m.	Introduction to Compensation Guidelines – Ms. Evelyn Crens	shaw (5 min.)
5:15 p.m. – 5:16 p.m.	Report of the Registrar – Mr. Kevin Anderson (1 min.)	
5:16 p.m 5:30 p.m.	Second Ballot for Bishop – Mr. Tommie Robinson (14 min.)	
5:30 p.m. – 5:45 p.m.	Report of the Assistant to the Bishop – The Rev. Leila Ortiz (	(15 min.)
5:45 p.m. – 5:55 p.m.	Instructions for Conference Breakfasts – Synod Transition Te	eam (10 min.)
5:55 p.m 6:00 p.m.	Instructions for dinner and meal prayer – Synod Assembly C	haplain (5 min.)

(6:00 p.m. Registration Reopens)

Dinner	6:00 p.m. – 7:00 pm	General Vessey Ballroom
Plenary Session 4	7:00 p.m. – 8:30 p.m.	Chesapeake Ballroom
7:00 p.m. – 7:05 p.m.	We lift our voices in song and prayer – Synod Worshi min.)	p Team & Assembly Chaplain (5
7:05 p.m. – 7:15 p.m.	Report of the Second Ballot for Bishop – Mr. Tommie	Robinson (10 min.)
7:15 p.m. – 7:35 p.m.	Second Report of Reference and Counsel – The Rev.	Mark Edwards (20 min.)
7:35 p.m. – 7:45 p.m.	Anniversary Recognition (10 min.)	
7:45 p.m. – 8:15 p.m.	Statements from the Nominees for Bishop – Mr. Nels	Hendrickson (30 min.)
8:15 p.m. – 8:16 p.m.	Report of the Registrar – Mr. Kevin Anderson (1 min.	)
8:16 p.m. – 8:30 p.m.	Third Ballot for Bishop - Mr. Tommie Robinson (14 m	iin.)
Evening Prayer	8:30 pm – 9:00 pm	General Vessey Ballroom

#### SATURDAY, JUNE 15, 2019

(7:00 a.m. Registration Reopens)

(7.00 a.m. Registration Reopens)			
7:15 a.m. – 7:45 a.m.	Morning Yoga Room: Art Ga	llery	
8:00 a.m. – 5:00 p.m.	Child Care Room: 1101/2	1102	
8:00 a.m. – 9:30 a.m.		(Deans and transition team me es are to develop questions for	
	District of Columbia &	Fairfax Conferences	
	Room: 1105 Maryland & Virginia C	onferences	
	Room: 0101 Montgomery & Potom	ac Conferences	
	Room: 0105		
Festival Worship	9:30 a.m. – 10:30 a	<b>m</b> .	General Vessey Ballroom
Plenary Session 5	10:30 a.m. – 11:00	a.m.	Chesapeake Ballroom
10:30 a.m. – 10:35 a.m.	Opening Prayer – Bish	nop Graham (5 min)	
10:35 a.m. – 10:45 a.m.	Report on New Conne	ections – (10 min.)	
10:45 a.m. – 10:50 a.m.	Report of the Third Ba	allot for Bishop – Mr. Tommie R	obinson (5 min.)
10:50 a.m. – 10:55 a.m.	Instructions for Hearing	ngs – Synod Transition Team (	5 min)
10:55 a.m. – 11:00 a.m.	Prayer-Assembly Cha	plain (5 min.)	
Break w/Snacks	11:00 a.m. – 11:15	a.m. (5 min.)	
Hearing One	<u> 11:15 a.m. – 11:45</u>	a.m. (30 min.) Transition Te	eam member to moderate
District of Columbia &	Fairfax Conferences	Room: 1105	
Maryland & Virginia C	onferences	Room: 0101	
Montgomery & Potom	ac Conferences	Room: 0105	
Break	11:45 a.m. to 11:50	) a.m. (5 min.)	
Hearing Two	11:50 a.m. – 12:20	p.m. (30 min.)Transition Te	<u>am member to moderate</u>
District of Columbia &	Fairfax Conferences	Room: 1105	
Maryland & Virginia C	onferences	Room: 0101	
Montgomery & Potom	ac Conferences	Room: 0105	
Break	12:20 a.m. to 12:25	<u>5 a.m. (5 min.)</u>	

Hearing Three	12:25 p.m. – 12:55	p.m. (30 min.) Transition Team member to	<u>moderate</u>
District of Columbia 8	& Fairfax Conferences	Room: 1105	
Maryland & Virginia (	Conferences	Room: 0101	
Montgomery & Poton	nac Conferences	Room: 0105	

#### Lunch

## 1:00 p.m. – 2:00 p.m. (60 min.) General Vessey Ballroom

(1:00 p.m. Registration Officia	lly Closed)	
Plenary Session 6	2:00 p.m. – 3:30 p.m	Chesapeake Ballroom
2:00 p.m. – 2:05 p.m.	We lift our voices in song and prayer – Synod Wo min)	orship Team & Assembly Chaplain (5
2:05 p.m. – 2:06 p.m.	Report of the Registrar – Mr. Kevin Anderson	
2:06 p.m. – 2:15 p.m.	Fourth Ballot for Bishop & Report of the Fourth Ba Robinson (10 min.)	allot for Bishop – Mr. Tommie
2:15 p.m. – 2:25 p.m.	Discussion and proposed adoption of Mission Spe min.)	nding Plan – Ms. Julie Hamre (10
2:25 p.m. – 2:45 p.m.	Third Report of Reference and Counsel – The Rev	. Mark Edwards (20 min.)
2:45 p.m. – 3:00 p.m.	Statements from bishop nominees – Synod Trans	ition Team (15 min.)
3:00 p.m. – 3:01 p.m.	Report of the Registrar – Mr. Kevin Anderson	
3:00 p.m. – 3:10 p.m.	Fifth Ballot for Bishop & Report of the Fifth Ballot (10 min.)	for Bishop – Mr. Tommie Robinson
3:10 p.m. – 3:15 p.m.	Prayer for the Bishop-elect (5 min.)	
3:15 p.m. – 3:30 p.m.	Unfinished Business (15 min.)	
Break	<u>3:30 p.m. – 3:45 p.m.</u>	
Plenary 7	3:45 p.m. – 4:30 pm	Chesapeake Ballroom

Plenary 7	<u>3:45 p.m. – 4:30 pm</u>	Chesapeake Ballroom
3:45 p.m. – 3:50 p.m.	We lift our voices in song and prayer – Synod Worship Tea min)	m & Assembly Chaplain (5
3:50 p.m. – 3:55 p.m.	Comments from Bishop Graham (5 min.)	
3:55 p.m. – 4:00 p.m.	Comments from Bishop-Elect (5 min.)	
4:00 p.m. – 4:30 p.m.	Closing Worship with Installation of Synod Council, Sending Members, and closing of Assembly (30 min.)	g of Churchwide Voting