METROPOLITAN WASHINGTON D.C. SYNOD EVANGELICAL LUTHERAN CHURCH IN AMERICA SYNOD ASSEMBLY 2019



Draft Agenda G June 14-15, 2019 College Park Marriott

FRIDAY, JUNE 14, 2019

8:30 a.m. – 10:00 a.m. Registration – Katharyn Wheeler, Interns

Area: Entrance, Office and Counting in 1103

8:30 a.m. – 8:30 a.m. Child Care

Room: 1101/1102

8:30 a.m. – 10:00 a.m. Synod Council

Room: 1105

9:00 a.m. – 9:45 a.m. Orientation for New Voting Members

Mr. Richard Ahlberg and the Rev. Margrethe Kleiber

Room: General Vessey Ballroom

9:00 a.m. – 9:45 a.m. Worship Assistant Training

Room: Chesapeake Ballroom

Morning Prayer 10:00 a.m. – 10:30 a.m.

Plenary Session 1 10:30 a.m. - 12:00 p.m.

10:30 a.m. – 10:40 a.m. Opening of Assembly (10 min.)

Report of the Registrar - Mr. Kevin Anderson

Seating of Voting Members Approval of Absences Adoption of Agenda

Adoption of 2018 Synod Assembly Minutes

Adoption of Rules of Procedure

10:40 a.m. – 10:55 a.m. Recognition of Ecumenical Guests (15 minutes)

10:55 a.m. – 11:35 a.m. ELCA Representative - Deacon Sue Rothmeyer, Assistant to the Secretary and

Executive for Office of the Secretary (40 min.)

11:35 a.m. – 11:45 a.m.	Report of the Synod Transition Team – Mr. Nels Hendrickson (10 min.)
11:45 a.m 11:50 a.m.	Process of Electing a Bishop presented by Deacon Sue Rothmeyer (5 min.)
11:50 a.m 11:51 a.m.	Report of the Registrar – Mr. Kevin Anderson
11:51 a.m. – 12:05 p.m.	Prayer & First Ballot for Bishop—nominating ballot – Mr. Tommie Robinson (14 min.)
12:05 p.m 12:15 p.m.	Report of the Nominating Committee – The Rev. Travis Kern (10 min.)
12:15 p.m. – 12:20 p.m.	Introduction to Voting Devices – Jean Knight, Quizdom (5 min.)
12:20 p.m 12:25 p.m.	First Ballot for Synod Elections – The Rev. Mitch Watney (5 min.)
12:25 p.m 12:30 p.m.	First Reading of the Mission Spending Plan – Ms. Julie Hamre (5 min.)

Midday Prayer 12:30 p.m. – 1:00 pm

1:00 p.m. – 1:15 p.m. Report of the First Ballot for Bishop – Mr. Tommie Robinson (15 min.)

1:15 p.m. – 1:20 p.m.	Lunch & workshop instructions/Prayer – Assembly Chaplain (5 min.)
1:20 p.m. – 2:00 p.m.	Pick up lunch and find assigned workshops (40 min.)
2:00 p.m 3:00 p.m.	Workshops (60 min.)

Plenary Session 2 3:00 p.m. - 4:15 p.m.

3:00 p.m. – 3:05 p.m.	We lift our voices in song and prayer – Synod Worship Team & Assembly Chaplain (5 min.)
3:05 p.m. – 3:25 p.m.	Report of the Bishop – The Rev. Richard H. Graham, Bishop (20 min.)
3:25 p.m. – 3:30 p.m.	The Second Ballot for Synod Elections – The Rev. Mitch Watney (5 min.)
3:30 p.m 3:40 p.m.	Report of the Interim DEM – (10 min.)
3:40 p.m 3:50 p.m.	Report of the Synod Treasurer – Ms. Julie Hamre (10 min.)
3:50 p.m 4:10 p.m.	First Report of Reference and Counsel – The Rev. Mark Edwards (20 min.)
4:10 p.m 4:15 p.m.	Proposed Constitutional Amendment – Mr. Kevin Anderson (5 min.)

4:15 p.m. - 5:00 p.m. Break and Hotel Check-in (45 min.)

4:30 P.M. DEADLINE WITHDRAWAL FROM ELECTION FOR BISHOP AND ALL BISHOP CANDIDATE FORMS DUE

Plenary Session 3	5:00 p.m. – 6:30 p.m
5:00 p.m. – 5:05 p.m.	We lift our voices in song and prayer – Synod Worship Team & Assembly Chaplain (5 min)
5:05 p.m 5:10 p.m.	Report of the Vice President/Synod Council – Ms. Evelyn Crenshaw (5 min.)
5:10 p.m 5:15 p.m.	Introduction to Compensation Guidelines – Ms. Evelyn Crenshaw (5 min.)
5:15 p.m 5:16 p.m.	Report of the Registrar – Mr. Kevin Anderson
5:16 p.m 5:30 p.m.	Second Ballot for Bishop – Mr. Tommie Robinson (14 min.)
5:30 p.m 5:45 p.m.	Report of the Assistant to the Bishop – The Rev. Leila Ortiz (15 min.)
5:45 p.m 6:05 p.m.	Second Report of Reference and Counsel – The Rev. Mark Edwards (20 min.)
6:05 p.m 6:15 p.m.	Anniversary Recognition (10 min)
6:15 p.m 6:25 p.m.	Instructions for Conference Breakfasts – Synod Transition Team (10 min.)
6:25 p.m 6:30 p.m.	Instructions for dinner and meal prayer – Synod Assembly Chaplain (5 min.)

<u>Dinner</u> 6:30 p.m. – 7:30 pm

Plenary Session 4	7:30 p.m. – 8:30 p.m
7:30 p.m. – 7:35 p.m.	We lift our voices in song and prayer – Synod Worship Team & Assembly Chaplain (5 min.)
7:35 p.m. – 7:45 p.m.	Report of the Second Ballot for Bishop – Mr. Tommie Robinson (10 min.)
7:45 p.m. – 8:15 p.m.	Statements from the Nominees for Bishop – Mr. Nels Hendrickson (30 min.)
8:15 p.m 8:16 p.m.	Report of the Registrar – Mr. Kevin Anderson
8:16 p.m 8:30 p.m.	Third Ballot for Bishop – Mr. Tommie Robinson (15 min.)

Evening Prayer 8:30 pm - 9:00 pm

SATURDAY, JUNE 15, 2019

8:00 a.m. – 5:00 p.m. Child Care

Room: 1101/1102

8:00 a.m. – 9:30 a.m. Conference Breakfast (Deans and transition team members to facilitate conference

breakfast—conferences are to develop questions for bishop nominees)

District of Columbia & Fairfax Conferences

Room: 1105

Maryland & Virginia Conferences

Room: 0101

Montgomery & Potomac Conferences

Room: 0105

Festival Worship 9:30 a.m. - 10:30 a.m.

Offering Designation

Plenary Session 5

10:30 a.m. - 11:00 a.m.

10:30 a.m. – 10:35 a.m. Opening Prayer – Bishop Graham (5 min)

10:35 a.m. – 10:45 a.m. Report on New Connections – (10 min.)

10:45 a.m. – 10:50 a.m. Report of the Third Ballot for Bishop – Mr. Tommie Robinson (5 min.)

10:50 a.m. – 10:55 a.m. Instructions for Hearings – Synod Transition Team (5 min)

10:55 a.m. – 11:00 a.m. Prayer-Assembly Chaplain (5 min.)

Break w/Snacks 11:00 a.m. - 11:15 a.m. (5 min.)

Hearing One 11:15 a.m. - 11:45 a.m. (30 min.) Transition Team member to moderate

District of Columbia & Fairfax Conferences Room: 1105
Maryland & Virginia Conferences Room: 0101
Montgomery & Potomac Conferences Room: 0105

Break 11:45 a.m. to 11:50 a.m. (5 min.)

Hearing Two 11:50 a.m. – 12:20 p.m. (30 min.) Transition Team member to moderate

District of Columbia & Fairfax Conferences Room: 1105

Maryland & Virginia Conferences Room: 0101

Montgomery & Potomac Conferences Room: 0105

12:20 a.m. to 12:25 a.m. (5 min.)

Hearing Three 12:25 p.m. – 12:55 p.m. (30 min.) Transition Team member to moderate

District of Columbia & Fairfax Conferences Room: 1105

Maryland & Virginia Conferences Room: 0101

Montgomery & Potomac Conferences Room: 0105

<u>Lunch</u> 1:00 p.m. – 2:00 p.m. (60 min.)

Break

Plenary Session 6	2:00 p.m. – 3:30 p.m
2:00 p.m. – 2:05 p.m.	We lift our voices in song and prayer – Synod Worship Team & Assembly Chaplain (5 min)
2:05 p.m. – 2:06 p.m.	Report of the Registrar – Mr. Kevin Anderson
2:06 p.m. – 2:15 p.m.	Fourth Ballot for Bishop & Report of the Fourth Ballot for Bishop – Mr. Tommie Robinson (10 min.)
2:15 p.m. – 2:25 p.m.	Discussion and proposed adoption of Mission Spending Plan – Ms. Julie Hamre (10 min.)
2:25 p.m. – 2:45 p.m.	Third Report of Reference and Counsel – The Rev. Mark Edwards (20 min.)
2:45 p.m 3:00 p.m.	Statements from bishop nominees – Synod Transition Team (15 min.)
3:00 p.m 3:01 p.m.	Report of the Registrar – Mr. Kevin Anderson
3:00 p.m. – 3:10 p.m.	Fifth Ballot for Bishop & Report of the Fifth Ballot for Bishop – Mr. Tommie Robinson (10 min.)
3:10 p.m. – 3:30 p.m.	Unfinished business (20 min.)

Break 3:30 p.m. - 3:45 p.m.

Plenary 7	3:45 p.m. – 4:30 pm
3:45 p.m. – 3:50 p.m.	We lift our voices in song and prayer – Synod Worship Team & Assembly Chaplain (5 min)
3:50 p.m. – 3:55 p.m.	Comments from Bishop Graham (5 min.)
3:55 p.m. – 4:00 p.m.	Comments from Bishop-Elect (5 min.)
4:00 p.m. – 4:30 p.m.	Closing Worship with Installation of Synod Council, Sending of Churchwide Voting Members, and closing of Assembly (30 min.)